Hae tästä blogista

lauantai 26. joulukuuta 2009

Kolme päätoimittajaa - ensimmäinen, tunnetuin ja viimeisin

Löysin tällaiset kirjoittamani tekstin pätkät, jotka esittelevät muutaman Aku Ankka- lehden päätoimittajan. Esittelyssä ovat siis Sirkka Ruotsalainen, Markku Kivekäs sekä Jukka Heiskanen (kuvassa). Vielä olisi kaksi päätoimittajaa esittelyn tarpeessa, eli Alli Peltonen sekä Kirsti Toppari. Osaisikohan joku Teistä lukijoista antaa lisätietoa näistä kahdesta päätoimittajasta (ja jos tietoa vain löytyy, niin miksei myös muista Aku Ankan toimittajista)? Tässä kuitenkin pienet infot päätoimittajista. Ensin Sirkka, joka on myös ensimmäinen Aku Ankan päätoimittaja:

Sirkka Ruotsalainen o.s. Nuormaa
Sirkka Nuormaa syntyi 11. toukokuuta 1901 Severi ja Hilja Nuormaan perheeseen. Myöhemmin hän avioitui Jouko Ruotsalainen kanssa ja sukunimeksi vakiintui Ruotsalainen. Sirkka on Aku Ankka-lehden ensimmäinen päätoimittaja ja hänen elämäntyönsä ankkojen ja hiirien parissa on kunnioitettavalla tasolla.

Ennen Aku Ankkaa Ruotsalainen oli työskennellyt sarjakuvakääntäjänä, muotisuunnittelijana ja Elias Erkon sihteerinä. Pian kuitenkin hyvän sarjakuvankäännöstaustan myötä tuli tarjous ihkauuden Aku Ankka - lehden päätoimittajaksi ja Sirkka lähti mukaan.
Ruotsalainen toimi vuosina 1952-1955 myös Kippari-Kalle lehden päätoimittajana. Lehti oli kaikinpuolin kuin Aku Ankka-lehti, mutta menestys ei ollut samanlaista. Hän oli myös Valittujen palojen ensimmäinen päätoimittaja.
Suomentaessaan ankka-tarinoita, Sirkka Ruotsalaisen tähtäimessä oli hyvä yleiskielinen ilmaisu ja hän suomalaisti lehteä niin paljon kuin puhekuplat antoivat myöten. Näin myös aikuisista lehti oli mainio ja sitä oli hauska lukea. Tällöin sitä oli helppo tilata lapsille kehittäväksi lukemistoksi. Esimerkiksi Ruotsissa Kalle Anka –lehden kääntäjä valitsi Akun puhumaan slangia ja menestys jäi vaatimattomammaksi. Ruotsalainen on kääntänyt myös monia satukirjoja, tyttönimellään Nuormaa tosin. Näissäkin kirjoissa suomenkieli on puhtoista ja varmaa, kuten sarjakuvienkin puolella.

17 vuoden uurastuksen jälkeen Sirkka jä hyvin ansaitulle eläkkeelle vuonna 1967. Päätoimittajan "viittaa" tästä eteenpäin kantoi Alli Peltonen.
Ruotsalainen menehtyi 31. heinäkuuta. 1995.
Sitten ehkä tunnetuin päätoimittaja, eli Markku:

Markku Kivekäs
Markku Olli Juhani Kivekäs (16. kesäkuuta 1947- 30. toukokuuta 2008) on Aku Ankka-lehden entinen päätoimittaja, sarjakuvaneuvos ja kuuluisa Disney-keräilijä. Pitkälti hänen ansiotaan on se, että Aku Ankka on Suomessa vielä 2000-luvullakin suosituin sarjakuvajulkaisu.
Kivekäs nousi kuuluisuuteen voitettuaan Tupla tai Kuitti- visailun kahdesti; ensiksi vuonna 1962 aiheena Aku Ankka ja 1965 aiheena Disneyn piirroselokuvat. Jälkimmäinen poiki mahdollisuuden jopa tavata itsensä Walt Disneyn Walt Disney Worldissa vuonna 1966.
Alli Peltonen palkkasi Kivekkään toimitukseen töihin jo vuonna 1970 ja toimitussihteeriksi hän yleni jo vuonna 1978, toimituspäälliköksi vuonna 1986. Päätoimittajana Kivekäs toimi vuosina 1988-2007.
Markku on useaan otteeseen kertonut, että hän on asunut vuodesta 1953 Mikä-mikä-maassa ja käynyt sieltä käsin Ankkalinnassa töissä.
Pitkälti Kivekkään ansiota on myös se, että Carl Barksin nimi saatiin julkisuuteen. Ennenhän hänet tunnettiin lempinimellä "Se hyvä Ankka-piirtäjä", mutta Kivekäs oli yksi niistä faneista, jotka saivat hänen nimensä selville. Vuonna 1979 Kivekäs laati Sarjainfoon Carl Barks bibliografian, joka oli silloin maailman täydellisin. Hän oli myös organisoimassa Carl Barksin Suomen vierailua vuonna 1994.
Walt Disneyn ja Carl Barksin lisäksi Kivekäs tapasi uransa aikansa sellaisia suurmiehiä kuin Roy Edward Disneyn, Alan Menkenin ja Marc Davisin. Varsinkin Marc Davisin tapaaminen oli Kivekkäälle suuri tapahtuma, olihan Davis sentään hänen suosikki animaattorinsa.
Vuonna 2001 Aku Ankka-lehti palkittiin Helsingin yliopiston suomen kielen laitoksen jakamalla Kielihelmi-palkinnolla, josta suurin kunnia kuuluu Kivekkään nerokkaalle ja oivaltavalle suomen kielelle. Markun toimiessa toimittajana Aku Ankan kieli rikastuikin huomattavasti. Kivekäs aloitti lehdessä myös Toimituksen Oman Nurkan, joka kertoi ajankohtaisia ja mielenkiintoisia tietoja Disney-maailmasta.
Kivekäs jäi eläkkeelle päätoimittajan virastaan kesäkuun 1. 2007. Silloin Aku Ankan levikki oli korkeimmillaan ja sen lisäksi se oli Suomen luetuin tilattava aikakauslehti.
Ja viimeisenä viimeisin toimittaja, eli Jukka:
Jukka Heiskanen
Jukka Heiskanen on Aku Ankan nykyinen päätoimittaja, sarjakuvaneuvos, -kääntäjä ja myös -piirtäjä (hän kuvitti Sanariksen ristikoita tiedettävästi 1980-luvulla ja/tai 1990-luvulla).
Sarjakuvauransa Heiskanen aloitti perustamalla, yhdessä Jussi Karjalaisen kanssa, NoNiin-pienlehden 1980-luvulla. NoNiin- lehdessä julkaistiin tarinoita muun muassa Moebiukselta ja Robert Crumbilta, luvatta tietenkin. Hän piirsi sarjakuvia myös legendaarisen Pahkasikaan ja myös Kannuksessa ja Sarjarissa nähtiin Heiskasen tekeleitä.
Alkujaan kuopiolainen Heiskanen muutti Helsinkiin, jossa aloitti sarjakuvien suomentamisen (ja toisinaan tekstaamisenkin) mm. Jalavalle. Etenkin Blueberryt ovat hyvä osoitus Heiskasen kielellisestä neroudesta.
Vuosina 1993-1996 Heiskanen hääri Suomen Sarjakuvaseuran Sarjainfo- lehden päätoimittajana. Heiskasen päätoimittaja kauden aikana nähtiin muun muassa kattava Aku Ankka-numero (Sarjainfo 84), jossa hän haastatteli Kari Korhosta ja Jukka Murtosaarta sekä kysyi Carl Barksilta 37 kysymystä, joita kukaan muu ei ole kehdannut kysyä.
Vuonna 1994 Heiskanen aloitti työskentelyn Ankan toimituksessa - pätkätyöläisenä tosin. Askel askeleelta hän kohosi ylöspäin ja vuoden 2003 huhtikuusta lähtien Heiskanen on ollut päätoimittajana - aluksi kuitenkin yhdessä Markku Kivekkään kanssa.
Kivekkäästä muodostuikin Heiskaselle läheinen työtoveri, mutta myös hyvä ystävä. He kävivät tapaamassa Don Rosaa hänen kotonaan ja olivat myös Carl Barksin syntymäpäiväjuhlilla. Myös Marc Davisin Heiskanen ja Kivekäs tapasivat yhdessä. Heiskanen ei kuitenkaan ole tyytynyt vierailemaan piirtäjien luona - hän tuo ne mielellään Suomeenkin. Heiskanen onkin pyrkinyt tuomaan piirtäjiä Suomeen markkinoimaan uusia kirjojaan, ja lähes vuosittain hän on siinä onnistunutkin.
Heiskasen päätoimittaja kaudella Aku Ankassa on alettu julkaisemaan arvosteluja myös muistakin kuin Disney- sarjakuvista. Arvostellut julkaisut eivät välttämättä ole edes Sanoma Magazinesin omia tuotteita, joten tämä teko täytyy nostaa suureksi kulttuuriteoksi. Vuonna 2001 Heiskanen saikin sarjakuvaneuvos-arvonimen.
Tuollaisia tekstejä tällä kertaa. Loppuun on hyvä laittaa pieni trivia:

Kun Markku Kivekäs voitti Tupla tai kuitti- kilpailun aiheena Aku Ankka vuonna 1962, Sanoma Osakeyhtiö lahjoitti hänelle kellon. Kellon ojensi Markulle Sirkka Ruotsalainen. Tämä kello oli Markulla käytössä hänen koko ikänsä - se kädessä Markku kätteli niin Walt Disneyn kuin Carl Barksinkin sekä Marc Davisin sun muut.
Kannattaa lukea myös Markku Kivekkääs ystävien kirjoittamat muistokirjoitukset.

5 kommenttia:

atronii kirjoitti...

On positiivista, että 60-vuotiasta Akkaria mainostetaan myös ilmaisjakelulehti Metrossa. Itsekin olen lukenut sitä pienestä asti.

Unknown kirjoitti...

Kirsti Toppari on runoilija Saima Harmajan pikkusisar.
http://www.saimaharmaja.fi/perhe-ja-elamaa/

Kirsti täyttää tänään 31.8.2013 90 vuotta.

Ankkalinnake kirjoitti...

Kiitos tiedosta, Leena! Ja sydämelliset onnittelut Kirstille!

Unknown kirjoitti...

Kiitos Ankkalinnake.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Kirsti_Toppari

Mikko Hiiri kirjoitti...

Tapasin Kirstin ja Markun aikanaan vuonna1983 Aku Ankka -lehden lukijamatkalla Walt Disney Worldiin
sekä seuraavana vuonna Aku Ankan 50v juhlissa Helsingissä. Molemmista jäi muisto hyvin sydämellisiä ihmisinä.

Mieleen jäi pikku tarina liittyen Kirstiin, jonka hän kertoi tuolla matkalla. Kirsti Toppari on käännettynä Torsti Kippari ja tällä nimellä häntä myös joskus työpaikalla kutsuttiinkin. Kerran oli sisäinen posti jakamassa palkkashekkejä ja Kirstin luo saavuttuaan hän selasi nippua moneen kertaan. Viimein hän totesi, että nyt on käynyt joku virhe, kun täältä puuttuu Kippari.